Odkryj koninę


Konina charakteryzuje się pysznym, słodkawym smakiem, delikatnymi, drobnymi włóknami mięśniowymi oraz intensywną, ciemnoczerwoną barwą. Przypomina baraninę i wołowinę. Pomimo swej twardości, doskonale nadaje się na tatar lub steki. Zmiękczyć ją można dzięki pokrojeniu w plastry w poprzek włókien, a następnie zastosowaniu marynaty z wody, octu, pieprzu i czosnku na kilka godzin. Czynności te należy wykonać przed obróbką termiczną.

Istotny jest fakt, iż większość koni karmiona jest zdrową, naturalną paszą (owsem i sianem), ponadto regularnie wyprowadzane są na pastwiska, gdzie żywią się świeżą zielonką. Dzięki temu do mięsa nie przenikają chemiczne dodatki, co czyni je czystym i bezpiecznym.

Konina jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – zawiera go aż 25 gram na 100 gram mięsa! Ponadto, zawartość tłuszczu oscyluje wokół zaledwie 2 do 4 gramów, co czyni ją mięsem lekkim i niskokalorycznym.

O doskonałej jakości koniny świadczy również bogactwo witamin i minerałów, jakie wchodzą w jej skład. Należy wymienić:

- witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12)
- witaminę PP
- kwasy tłuszczowe Omega 3
- wapń
- magnez
- fosfor
- cynk
- miedź
- sód
- potas.

Jak widać, jest to idealne mięso dla każdego, kto pragnie zdrowo się odżywiać. Szczególnie polecana jest osobom uprawiającym sport, a także dzieciom i seniorom.

Jeżeli masz ochotę przekonać się samemu, jak smakuje konina, zapraszamy do złożenia zamówienia w naszym sklepie, a także wypróbowania przepisów, które zamieściliśmy na naszej stronie. Link znajduje się poniżej.

Przepisy na dania z koniną

Zimna Woda 66, 38-200 Jasło
Tel. 13 448 08 80 ' tel. +48 797 334 668
e-mail: wedliny@uschabinskiej.pl

Godziny otwarcia:
Pon.-Pt. 7:30-15:30
Sobota: 9:00-14:00