Konina w Europie


Począwszy od przełomu lat 50. i 60., mięso eksportowane jest do krajów Europejskich – Belgia, Francja i przede wszystkim Włochy, które kupują od Polski ponad 90% towaru. Importerzy zachwycają się wysoką jakością polskiego mięsa, która jest wynikiem koniunkcji czynników takich jak zimnokrwistość koni, naturalne wyżywienie (owies, siano, zielonka), częściowo pochodzące bezpośrednio z pastwisk, a także zapewnienie koniom możliwości wzrostu w naturalnym tempie.

Konina szczególną popularnością cieszy się we Włoszech, gdzie uważana jest za luksusowy, wyśmienity przysmak, który serwuje się w najwykwintniejszych włoskich restauracjach. Mięso to stanowi także ważny składnik zbilansowanej diety dzieci i seniorów, z uwagi na wysoką zawartość substancji odżywczych, docenionych przez Włochów.

Jeżeli masz ochotę przekonać się samemu, jak smakuje konina, zapraszamy do złożenia zamówienia w naszym sklepie, a także wypróbowania przepisów, które zamieściliśmy na naszej stronie. Link znajduje się poniżej.

Przepisy na dania z koniną

Zimna Woda 66, 38-200 Jasło
Tel. 13 448 08 80 ' tel. +48 797 334 668
e-mail: wedliny@uschabinskiej.pl

Godziny otwarcia:
Pon.-Pt. 7:30-15:30
Sobota: 9:00-14:00