wędliny regionalne - tradycyjne wyroby z podkarpacia


Wędliny Regionalne U Schabińskiej w Zimnej Wodzie to jeden z największych w kraju producentów wędlin z koniny i jedyny na Podkarpaciu. Specjalizuje się również w produkcji wyrobów z mięsa wieprzowego według starych receptur, przez co produkty cieszą się ogromnym powodzeniem wśród klientów.

Właściciele zakładu, którymi od lutego 2014 roku są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, wracają do tradycji z lat 50. i stawiają na wyrób koniny i wieprzowiny według starych, sprawdzonych receptur byłego zakładu „Jasan” z Jasła. Bazując na doświadczeniu wykwalifikowanych pracowników z wieloletnią praktyką w przetwórstwie mięsnym Wędliny Regionalne U Schabińskiej promuje smak tradycji szlacheckiej.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów i odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie koniny i wieprzowiny odświeżamy stare receptury i produkują wyroby, których smak od dawna był zapomniany.

W stałej ofercie masarni jest 20 rodzajów wyrobów mięsnych i 13 pozycji z koniny, w tym kiełbasa wiejska, kiełbasa belgijska, szynka, kabanosy luksusowe oraz pasztet i pieczeń. Wszystkie wyroby przygotowywane są według starych receptur, wędzone we własnej wędzarni dymem z drewna olchowo-bukowego. Wędliny Regionalne U Schabińskiej produkuje również wyselekcjonowane wyroby z mięsa wieprzowego, m.in.: szynkę staropolską, boczek wędzony, golonko pieczone, kaszankę z kaszą jęczmienną, także kaszankę z wątróbką oraz salceson, klops pieczony i pasztet domowy. Flagowym produktem z wieprzowiny jest kiełbasa wiejska, która wytwarzana jest w sposób tradycyjny, bez dodatków „ulepszaczy”. Charakteryzuje się klasycznym szaro-zielonym oczkiem w przekroju, a wszystko zamknięte jest w naturalnej osłonce, co potwierdza m.in. certyfikat IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych). Produkty dostarczane są na terenie całego kraju, jak i poza granice Polski.

Pragniemy nadmienić ze jako jedyni na Podkarpaciu pieczemy w całości Dziki, Świnie i dostarczamy na miejsce imprez.

Konina jest zdrowa. Mięso z konia jest zdrowe. Konina to mięso chude i co za tym idzie niskokaloryczne. Zawiera znaczne ilości żelaza oraz błonnika. Jest źródłem białka, a jego skład aminokwasowy jest dobrze zbilansowany z potrzebami fizjologicznymi człowieka. Parametry mięsa końskiego nie odbiegają od innych gatunków mięsa. Ma wartość odżywczą wyższą niż wołowina, wieprzowina i baranina. Mięso dostarcza organizmowi żelazo, natomiast konina jest także dobrym źródłem magnezu, który ma wpływ na układ mięśniowo-nerwowy. Zawiera też fosfor, cynk, miedź, wapń, sód i potas. Końskie mięso jest też bogate w witaminy z grupy B odpowiedzialne za system nerwowy i metabolizm. Kucharze wskazują także na walory smakowe koniny. Jest smaczna, zbliżona do znanych nam mięs, nieco słodkawa. Prawdziwy befsztyk tatarski robi się właśnie z koniny.

Zrób prezent bliskim! Wyślij paczkę z wędlinami!

Dodatkowo Wędliny Regionalne U Schabińskiej specjalizuje się również w pieczeniu prosiaków nadziewanych kaszą i mięsem kiełbasianym oraz dziczyzny na indywidualne zamówienia. Tą drogą do klientów docierają także pieczone barany oraz – co rzadkie w Polsce – indyki. Gotowe wyroby sprzedawane są w całym kraju i eksportowane poza granice Polski. Ponadto klienci mogą zrobić prezent swoim bliskim i wysłać im wyroby. Produkty są pakowane próżniowo, dzięki czemu mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Teraz ich smak mogą poznać osoby w dalekich zakątkach Polski czy za granicą. Również mieszkańcy powiatu jasielskiego mogą składać zamówienia na wyroby z Zimnej Wody. Wystarczy zrobić to codziennie do godz. 10.00. Wówczas towar zostanie dostarczony osobiście lub można go odebrać w restauracjach „u Schabińskiej” i „Małopolskiej” w Jaśle. Wyroby można nabyć w sklepie firmowym z Zimnej Wodzie.


W oparciu o 50 letnią tradycję naszej firmy produkujemy najwyższej jakości wędliny regionalne. Wykorzystujemy wyłącznie mięso najwyższej jakości, pozbawione substancji i konserwantów chemicznych, a proces wędzenia przeprowadzany jest w naturalnym dymie z drewna wiśniowego i drzew owocowych. Wszystkie nasze produkty charakteryzują się doskonałym aromatem i walorami smakowymi nieosiągalnymi dla masowo sprzedawanych wyrobów. Naszą specjalnością są także wyroby z koniny – mięsa niezwykle zdrowego, niskokalorycznego i bogatego w substancje odżywcze. Zapraszamy do naszej masarni w miejscowości Zimna Woda 66, 4 km od Jasła, oraz do składania zamówień telefonicznych – zamówienia złożone do godziny 11:00 dostarczamy tego samego dnia!

Nasza masarnia produkuje następujące rodzaje produktów z wieprzowiny i koniny: kiełbasy, szynki, kabanosy, wędliny podrobowe, pasztety, rolady, wędzonki.

Specjalizujemy się również w pieczeniu prosiaków i dzików na indywidualne zamówienia.


Nasze produkty dostarczamy na terenie całego kraju, jak i poza granice Polski.


Zimna Woda 66, 38-200 Jasło
Tel. 13 448 08 80 ' tel. +48 797 334 668
e-mail: wedliny@uschabinskiej.pl

Godziny otwarcia:
Pon.-Pt. 7:30-15:30
Sobota: 9:00-14:00